Пет мита за батерията на смартфона

iphone-6-beats-edition-concept-1-696x758
Вижте концепция за iPhone 6 Beats Edition
06/11/2015
Save-phone-from-water-damage
Какво да правим, ако телефонът ни се намокри
27/11/2015

Пет мита за батерията на смартфона

iPhone-5-Battery-Replacement_large

 

Съществуват широко разпространени убеждения за това как да зареждате и как да не зареждате батерията на смартфона си. Сещате се: тези в стил „Не го оставяйте да се зарежда цяла нощ” и „Не зареждайте батерията често, за да не се изчерпва твърде бързо”.

Учудващо или не, повечето от тези твърдения са далеч от истината. За да правите по-добре разлика между факти и измислици, ето истината за пет от най-разпространените митове относно батерията на телефона ви.

1.Като си държите телефона включен в тока му разваляте батерията

Това със сигурност сте го чували: ако например го зареждате цяла нощ, това ще изхаби батерията и тя ще издържа все по-малко. Истината обаче е точно обратната. Смартфонът ви е достатъчно интелигентен, за да разбере кога батерията е напълно заредена и съответно да спре да дърпа от зарядното.

В днешно време повечето телефони са така направени, че се зареждат на пълни обороти само докато батерията стигне около 80%. След това зареждането продължава на по-бавни обороти, докато стигне 100%.

2.Зареждайте телефона само когато батерията се изчерпа

Няма и капка истина в това. Литийно-йонните батерии – каквито се използват в съвременните телефони, таблети и други смарт устройства – не страдат от т. нар. „ефект на паметта”, който затормозяваше старите никел-кадмиеви и никел-метал-хидридни батерии.

За ефекта на паметта се смяташе, че влиза в действие, ако започнете да си зареждате батерията преди тя да се е изхабила напълно. Ако например започнете да я зареждате, когато тя е на 50%, следващият път, когато падне до 50%, ще си мисли, че е вече празна. През годините е имало доста дебати доколко такъв ефект наистина съществува, но така или иначе, той със сигурност не важи за литийно-йонните батерии, използвани днес.

3.Зареждането на телефона постепенно изхабява батерията му

Това може да се приеме за вярно, но с важно уточнение. Наистина литийно-йонните батерии губят от капацитета си при всеки цикъл на зареждане. Но както обяснява и Apple в своето ръководство, циклите на зареждане нямат общо с това колко често зареждате батерията си. Всъщност важното е колко често батерията изчерпва 100% от капацитета си.

Да речем, че един ден изхабявате батерията до 50% и след това я презареждате. На другия ден правите същото. Тези два дни на изхабяване на батерията наполовина всъщност са равни на един цикъл на зареждане.

Тъй че е вярно, че батерията губи от капацитета си с времето. Но не толкова бързо, колкото си мислите, и не защото я зареждате твърде често.

4.Не използвайте телефона докато се зарежда

Заплахата е, че ако ползвате включен в тока телефон ще се „изпържите”. Всъщност това няма как да се случи, освен ако не зареждате и ползвате телефона във ваната, или не го зареждате с някакво евтино и подозрително зарядно (повече за тези вижте в следващия мит).

В случай, че просто ползвате зарядното, вървящо с телефона, или добър негов заместител, няма от какво да се притеснявате. Все пак, за да се зареди по-бързо смартфонът, трябва да го оставите на мира.

5.Използването на различна марка зарядно ще развали батерията

И тук има известна истина. Но тя касае само тези зарядни, които не са одобрени от оригиналния производител, а не тези, които са различна марка, но отговарят на изискванията и са със същите спецификации като оригиналното зарядно.

Ако купите много евтино зарядно устройство, за което не е потвърдено, че работи с вашия модел смартфон, наистина батерията може да се повреди, а даже има и шанс телефонът да се запали.

Но ако вземете лицензирано и одобрено зарядно устройство, което е съвместимо със смартфона, такива проблеми няма да имате.

Източник: webcafe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обади се
На картата