Как да поддържаме своето Андроид устройство чисто и бързо?

Save-phone-from-water-damage
Какво да правим, ако телефонът ни се намокри
27/11/2015
IMG_7588
Най-добрите телефони за 2015 година
19/12/2015

Как да поддържаме своето Андроид устройство чисто и бързо?

android-cleaner

3 стъпки за постигане на до 80% по-бърза работа на устройството

Вече имате андроид устройство? Таблет или смартфон, а може би фаблет? В такъв случай ще трябва да се грижите за него, така, както се грижите за всяка от ценните си вещи, ако желаете да ви служи вярно и безаварийно. Андроид е операционна система и макар да е за мобилни устройства, той изисква грижи и поддръжка, както всяка друга операционна система.

Всеизвестно е, че при работа с добрия стар компютър след време операционната му система започва да работи по-бавно и по-трудно вследствие от натрупването на „junk” (непотребни) и временни файлове от браузване, работа с различни програми, игри и т.н. Ако обаче не вземем мерки за чистенето му (което трябва да се случва периодично), то в един момент ще стигнем до положението, в което ще търсим някой познат, който да го преинсталира или както в повечето случаи – до сервиз. Реално погледнато, същата ситуация откриваме и при всяко Андроид базирано устройство. А за чистенето, както при Windows, така и при Андроид има специално предназначени за почистване на операционната система приложения. Естествено, при почистването на мобилната операционна система има и някои особености, които я отличават от по-възрастния и предшественик Windows-а и това са:

  • – Почистването на „кеша“

  • – Оптимизирането на RAM паметта

  • – Спирането на работещи ненужни приложения.

Тук идва ред да обясним с какво тези три неща влияят зле на производителността на вашето устройство, както следва – натрупаните кеширани файлове (кеш) в паметта с течение на времето затрудняват работата и намаляват бързодействието на устройството ви. От своя страна РАМ паметта се натоварва все повече и повече с пускането на всяко едно приложение, независимо дали то е стартирано от вас или е под формата на бекграунд процес, скрито стартиран от Андроида. Отделно – повечето приложения стартирани от потребителя остават включени дори и да излезете от тях. Оптимизирането и на трите фактора – кеш, RAM и приложения са трите жизнено важни стъпки за подържането на Андроида ви чист и бърз. За целта ще ви представим някои от най-добрите и популярни приложения за нужните оптимизации и за всеобща радост – те са безплатни. Ето ги и тях:

Първа стъпка – почистване на кеш и ненужни файлове

Clean Master приложението за чистене, използвано от най-голям брой Андроид потребители. Програмата предлага както чистене на вътрешната памет на устройството Ви, така и още няколко функции, които биха могли да ви бъдат полезни като антивирусна защита, мениджър на приложения както и РАМ ускорител (чистач), чийто уйджет би могъл да бъде изкаран на началния екран от където с един клик да почиствате РАМ паметта на Андроида си.

Clean Master

 

AMC Security – изключително качествено и интелигентно приложение за чистене за „junk” файлове и кеш памет. Създадено е от компанията „IОbit”, които са дългогодишен лидер в областта на приложенията за оптимизиране на Windows. А с горепосоченото приложение разработчиците от „Iоbit” утвърждават името си и доказания професионализъм и при Андроид. AMC Security предлага на потребителите както почистване от непотребни файлове и кеш, така и богат набор от редица полезни функции като антивирусна защита, „Тask killer” с който да ускорите РАМ паметта, мениджер на приложения, функция за пестене на енергия, „Game Speeder” с помощта, на който ще можете да оптимизирате максимално устройството си за игри и още много други. Сред най-специфичните и полезни особености на програмата е и „Anti-theft” функцията, с която ще можете да проследите и командвате устройството си ако ви бъде откраднато.

AMC Security

Ccleaner – най-популярното приложение за всички времена при оптимизацията и почистването на Windows е вече факт и при Андроид. Ccleaner е прложение създадено от доказани разработчици в бранша. Най-важното, което можем да кажем за програмата е, че е с изчистен и интуитивен дизайн, и се справя повече от добре с това, за което е предназначена. Естествено както и при останалите две, при нея също ще откриете няколко допълнителни функции като мениджер на приложения, освобождаване на място в паметта, индикатор за батерията както и нейната температура и други. Друга отличителна черта на програмата е, че тя е освободена от досадни реклами, за разлика от много други приложения за Андроид.

Ccleaner

Втора стъпка – оптимизиране на RAM паметта

Втората стъпка е почистването и на РАМ паметта. Обикновено оптимизирането и става съвсем лесно – само с един клик върху уиджета (бутона), който ви предоставя използваното за целта приложение. Приложенето Clean Master например ви предоставя такъв уиджет като вградена функция, както по-горе ви споменахме. Естествено има и множество други приложения за целта като по-популярните от тях са Clean RAM Memory”, ”One Click RAM Cleaner както и RAM Cleaner. Хубавото и при трите приложения, е че ви предоставят възможност да изведете на началния екран лесният за използване уиджет.


Трета стъпка – спиране на ненужни приложения

Super Task Killer е едно от най-масово използваните приложения за контрол над ненужни процеси и приложения. Едно от качествата на приложението е, че както създателите му твърдят – то заема по-малко от 0,1% от RAM паметта докато работи. Друга полезна функция на програмата е, че може да бъде настроена да прекратява приложения и процеси автоматично.

Super Task Killer

Active Apps Ads е много лесна за ползване и лека програма, която за разлика от всички останали ви дава възможност да спирате приложенията, които желаете с един клик, вместо преди това да ги маркирате и след това да ги спирате. Приложението има интуитивен и максимално опростен интерфейс и дава възможност с един клик да прекратите всичките приложения, които са стартирани.

Active Apps Ads

Имайте предвид, че ако оптимизирате периодично Андроида си чрез трите горепосочени стъпки, ще имате възможността да се наслаждавате дълги години на устройство, което ще върви винаги бързо, както в деня, когато сте го купили. Все пак хардуера остава от особено значение за бързината на Андроида ви. Колкото по-мощна като характеристики е джаджата, която притежавате, толкова по-гладко ще върви тя. За пример ще дадем един от смартфоните на революционната българска марка „Revophone– RevoPhone K850. Смартфонът притежава осем ядренпроцесор, много по-бърз от доскорошните четири ядрени шампиони на останалите марки, което му дава възможност да реагира светкавично на всяко едно докосване и да работи гладко, и без дори и минимални забивания и засичания. Също така телефона е снабден и с цели 2GB RAMпамет, което е в пъти повече от нужните ресурси, които изисква Android Jelly Bean (4.2) който е инсталиран на телефона. Това дава възможността да включите десетки приложения на веднъж на смартфона като Skype, Facebook, Viber, Whatsapp, като едновременно имате възможност да браузвате в интернет, да гледате HD клипове, да слушате музика. И все пак – дори и да притежавате толкова мощно устройство, не забравяйте да го удостоявате с редовната поддръжка в трите основни стъпки, за които вече знаете.

Източник: Ревопад

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обади се
На картата